Carii dentare

Caria dentară este o boală infecțioasă. Traducerea liberă: este provocată de anumite bacterii din cavitatea bucală, cu predilecție una numită Streptococcus Mutans. Nu trebuie să rețineți numele bacteriei, ci faptul că o dată ce apare o carie pe un dinte, nu va trece de la sine! Fără tratament, caria va distruge din ce în ce mai mult din dinte până va afecta și nervul dintelui ceea ce va provoca dureri grave. De asemenea, caria poate afecta și dinții vecini unde se va repeta același scenariu.
Tratarea unei carii = plombă. În imaginile următoare puteți vedea etapele de lucru în cazul înlocuirii unor obturații vechi de amalgam.
1. îndepărtarea amalgamului
2. curățarea țesutului dentar cariat
3. aplicarea compozitului în straturi succesive
4. plombele de compozit - rezultat final
În imagini puteți vedea o folie verde care înconjoară dinții. Este un sistem de izolare care presupune o folie de cauciuc care se perforează strict pentru a izola dinții la care se lucrează, folia fiind menținută pe dinte cu ajutorul unei cleme de metal (în termeni de specialitate - digă).
Astfel, se creează echivalentul unui câmp operator: dintele sau dinții respectivi nu mai sunt contaminați de salivă (un deziderat foarte important pentru aplicarea materialului compozit) iar pacientul nu mai are nimic de făcut până la finalul ședinței decât să-și pună ordine în gânduri sau chiar să ațipească.
Dr. Luiza Staicu