Informații pentru mămici

Mămicile în devenire, adică femeile însărcinate nu pot fi supuse majorității tratamentelor stomatologice în primul și ultimul semestru de sarcină din cauză că anestezia este contraindicată.
Astfel, este o idee foarte bună pentru o femeie care își dorește să rămână însărcinată în viitorul apropiat să facă un consult stomatologic și să rezolve din problemele dentare mai grave pentru a evita riscul durerilor dentare în timpul sarcinii.
Dinții de lapte apar între 6 luni și 2 ani jumate, însă acesta este un interval de timp general... la mulți copii există variații în ceea ce privește vârsta apariției primului set de dinți. În total, vor fi 20 de dinți (2 incisivi-un central și un lateral - un canin și doua măseluțe pentru fiecare semiarcadă). Dinții de lapte se cariază mult mai ușor și fără tratament pot ajunge la complicații severe necesitând extragerea lor înainte de vârsta potrivită ceea ce va avea consecințe nefavorabile asupra dinților permanenți.
La copii se aplică cel mai bine conceptul “cel mai bine e să previi, nu să tratezi”. Igiena dentară are o importanță critică și este bine să înceapă o dată cu apariția dinților de lapte. La 2-3 ani este suficient un periaj fără pastă de dinți, de fapt mai mult o joacă prin care copilul se obișnuiește cu periuța de dinți și cu ideea că trebuie să se spele pe dinți. În jurul vârstei de 4-5 ani, când copilul deja începe grădinița, este bine să facă o vizită într-un cabinet stomatologic pentru a se familiariza cu mediul unui cabinet și cu medicul. Toate acestea vor părea tot o joacă la început și au rolul de a diminua stresul de a merge la stomatolog.
Primul dinte permanent apare la 6 ani și este tot o măseluță (molarul de 6 ani) care apare în spatele celor două măseluțe de lapte. Molarul de 6 ani se poate caria foarte repede dacă dinții de lapte sunt cariați.
Primul care apare este cel de jos, de la mandibulă, urmat de cel superior. Până la 8-9 ani vor erupe și incisivii. Între 9 și 12-13 ani vor erupe caninii, premolarii (sunt câte 2 pe fiecare semi-arcadă) și molarii de doisprezece ani care apar în spatele molarului de 6 ani.
Perioada în care erup dinții permanenți este foarte importantă pentru că pot fi detectate din timp posibile probleme legate de poziția dinților și de ocluzie (cum mușcăm), probleme care necesită tratament ortodontic.
Prevenirea cariilor la copii începe de când are copilul dinți și nu necesită mai mult decât o igienă dentară corespunzătoare și o dietă echilibrată.

Dr. Luiza Staicu